lördag 28 november 2009

JT - JÄRJESTÖN PERUSTAJA

Charles Taze Russell, lahkon perustaja, syntyi Helmikuun 16 p:nä 1852. Hänen vanhempansa Joseph ja Ann Elisabeth kuuluivat presbyteerikirkkoon, joka erosi englantilaisesta kirkosta 1600 – luvulla ja jolla on sama oppi kuin tällä.

C.T. Russell menetti äitinsä ollessaan yhdeksän vuotta vanha, ja hänestä tuli isänsä liiketoveri 15 vuoden ikäisenä. Hän on sanonut epäilleensä jo 17 – vuotiaana Raamattua ja uskontunnustusta. Noin vuonna 1870 hän joutui tekemisiin adventistien kanssa, jotka julistivat, että maailmanloppu tulee vuonna 1874. Russell kiinnostui aiheesta siinä määrin, että hän alkoi itse tutkia raamattua. Tutkimisen esteenä oli kuitenkin se, ettei hän osannut Raamattua alkukielellä. Russel katsoi, että se ei ollut tarpeellistakaan. Russell sai pian kannattajia, ja niin oli koossa Raamatuntutkimustyhmä.

Vuonna 1877 Russell yritti saada pappeja puolelleen. Hän kutsui koolle ryhmän eri kirkkokuntien pappeja Pittsburghiin ja esitti heille mielipiteensä. Tilaisuudessa ei ollut kuitenkaan yhtäkään pappia jotka olisivat olleet yhtä mieltä Russellin kanssa. Tapaus on varmasti vaikuttanut syvästi Russelliin, sillä tämän jälkeen hän nousi kaikkia kirkkokuntia vastaan.

Vuonna 1879 Russell meni naimisiin Maria Frances Ackleyn kanssa. Avioliitto oli lapseton, ja pari erosi vuonna 1913. Maria ilmoitti eron syyksi ” omahyväisyyden, vallanhimon ja moraalittoman käyttäytymisen toisia naisia kohtaan seurakunnassa” (Storp, Herbert: The Jehova´s Witnesses, New York, 1945)

Russell ilmoitti, ettei hänellä ollut omaisuutta eikä tuloja ja näin ollen voinut maksaa elatusmaksua vaimolleen. Tuomioistuin sa kuitenkin selville, että hän oli antanut 317000 dollaria omalle ”Raamattu – ja traktaattiseuralleen”. Hän oli itse seuran pääämies, joten hän oli rahojen hallitsija. Tuomioistuin tuomitsikin Russellin maksamaan vaimolleen elatusmaksua. Russell valitti päätöksestä moneen eri oikeusasteeseen.

Piinallisen avioeroprosessin jälkeen Russell harjoitti liiketoimintaa. Hän myi ”ihmeitä tekevää vehnää”, jonka hän väitti kasvavan viisi kertaa tavallista vehnää nopeammin. Hinta oli 150 kruunua (ruotsin rahassa) 36 litralta.
”Brooklyn Daily Eag” – lehti saattoi Russellin ja hänen ihmejauhonsa naurunalaiseksi – Russell tietenkin suuttui ja haastoi lehden oikeuteen kirjoitusten johdosta, mutta hän hävisi tämänkin oikeudenkäynnin. Russell pelkäsi asian aiheuttamaa skandaalia ja lähti maailmanpurjehdusmatkalle.

1.6. 1912 baptistisaarnaaja J.Ross julkaisi lehtisen, jossa hän hyökkäsi Russellia vastaan. Russell haastoi vastustajansa oikeuteen. Oikeudessa saarnaaja Rossin asianajaja Stouton kysyi Russellilta, osasiko tämä kreikkalaiset aakkoset, ja Russell vastasi; ”kyllä”. Asianajaja pyysi Russelia lukemaan ylimmäisen rivin eräältä Uuden testamentin sivulta. Tämä yritti kauan, mutta hänen piti lopulta tunnustaa, ettei hän osannut.
(Matin, W.R. and Klann, N.H.: Jehova of the Watchtower, Grand Rapids, 1959)

C.T. Russell kuoli 31.10.1916 junassa Texasissa.
Järjestön seuraava presidentti oli Joseph Rutherford, joka muutti ja hylkäsi osia Russellin kirjoituksista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar